Profil de debater

Actualizată în: 14 Iul. 2018


Homo debaterus debaterus este tipul specific de debater. Cum îl recunoști? Păi în primul rând este interesat de tot și de toate, de la politica internațională până la data lansării următorului album al Rihannei. De obicei o să îl găsești în habitatul său natural, citind ultimele știri sau făcând teorii conspiraționale despre Putin. Mai jos o să ilustrez puțin trăsăturile sale specifice.


TE POATE CONVINGE DE ORICE


Dacă te întâlnești cu el în metrou, o să își ridice ochii dintr-o revistă și o să te salute cu zâmbetul pe buze. O să începeți să discutați și foarte repede, cu același zâmbet pe buze, o să te convingă de ce să pui laptele înainte de cereale. O să ți se pară perfect logică ordinea și nu o să înțelegi cum ai putut să te gândești vreodată că nu e așa. Persuasivitate. Ăsta e cuvântul cheie.


ARGUMENTEAZĂ LA FEL DE DES CUM RESPIRĂ


Debaterul te roagă să mergi cu el la Mega Image. Te uiți la el ușor ironic, „De ce am merge la Mega dacă avem bufet?”. Debaterul iți zâmbește ușor și începe să iți argumenteze: „Unu la mână, la Mega totul e mult mai ieftin, doi la mână, acolo ai mult mai multe variante de mâncare decât la bufet.” Te uiți la el cu un amestec de uimire si nedumerire în ochi, cum poate mereu să găsească argumentele perfecte imediat și pentru absolut orice?


MEREU SE îNTREABĂ „DE CE?”


E foarte greu să manipulezi un debater, deoarece el mereu caută mecanismele din spatele unui lucru. Dacă îi spui că X este un om rău, el nu o să te creadă pe cuvânt. “De ce e X rău?”. O să caute tot ce a făcut X, o să pună în balanță părțile bune și rele și o să decidă singur. Simte mereu nevoia să știe de ce și cu ce scop se întâmplă orice.


POATE SĂ FACĂ CONCESII


Învățat să caute argumente pro, dar și contra pentru probleme, unui debater îi este ușor să înțeleagă că există persoane care au puncte de vedere diferite decât el, dar care nu sunt neapărat greșite. Astfel, acesta poate evita foarte ușor o ceartă. Da, la început va încerca să iți demonstreze că părerea lui este mai bună, însă până la urmă acesta poate accepta că aveți opinii diferite.


ȘTIE CĂ NIMIC NU ESTE 100% BUN SAU 100% RĂU


Debaterul vede tot felul de oameni. Unii lăudați, alții urâți din inimă de toată lumea. Închide ochii și ascultă zgomotul. Cât de plată e gândirea oamenilor! Nimic nu e bun sau rău. Nimic nu e alb sau negru. Și e minunat când începi să vezi lucrurile prin mai multe prisme. Pentru că nimic nu e perfect, realizează debaterul. Pentru că, la finalul zilei, lumea e pictată în cele mai frumoase nuanțe de gri.


Mara Buga229 afișare0 comentariu