Cine sunt Quakerii?

Astăzi m-am decis, după o cafea și o curiozitate mai veche, să scriu despre o ramură a religiei creștine despre care se știe surprinzător de puțin. Deși nu sunt mai mult de cca 350,000 în total, acești oameni au avut un rol foarte important în istorie și în piața capitalistă modernă.

În ce cred quakerii?


Quakerii (sau Societatea Religioasă a Prietenilor) sunt o confesiune creștină, cel puțin din punct de vedere istoric. Chiar și așa, ei nu se supun dogmelor clasice creștine. Mai degrabă, ei neagă nevoia unei biserici sau a unei ierarhii, nevoia preoțimii. Pentru ei, relația dintre Dumnezeu și om este directă. Pentru ei, Biblia este doar o carte după care te poți ghida, dintre multe, nefiind ’’Cartea Sfântă’’ după care celelalte confesiuni creștine își modelează stilul de viață. 11% din practicanți încă țin slujbele originale, în care adunarea nu este plănuită în avans, iar rugăciunea se face în mare parte, în liniște (deși, datorită valorilor societății moderne, multe adunări sunt programate pentru a permite credincioșilor să se prezinte) . Pentru ei, cel mai important aspect al religiei lor este revelația continuă, care spune că adevărul este arătat de Dumnezeu direct unor indivizi, în mod continuu.

Din acest motiv, au apărut de-a lungul timpului numeroase divergențe și conflicte dintre quakeri si bisericile majoritare, conflicte ce adesea se sfârșeau prin execuția sau închiderea quakerilor. Din fericire, istoria nu a lăsat lucrurile așa întunecate, iar astăzi mulți quakeri își practică religia sub protecția drepturilor umane de bază, ca libertatea religiei. Quakerii au fost cunoscuți în istorie ca oameni transparenți, sinceri, care adesea au militat pentru viziuni moderne, cum ar fi abolirea sclaviei, egalitatea între sexe, iar patronii quakeri erau cunoscuți pentru devotamentul și grija pe care o purtau față de angajații lor.


Începuturile


Războiul Civil Englez, care a fost dus din 1642 până în 1651, a fost perioada perfectă pentru George Fox, un tânăr englez care se afla în opoziție cu Biserica Angliei. Acesta a avut o revelație, spunând că Dumnezeu este unul și că se află în toți. Nega nevoia unei biserici sau a preoțimii pentru a avea o relație cu Dumnezeu, crezând că aceasta poate fi directă. A călătorit prin Anglia, Țările de Jos și Barbados. Această opunere, într-o vreme când încă era relevant dacă erai catolic, protestant, evreu sau musulman a semănat frică în rândul populației conduse de o Biserică Anglicană puternică și la fel de însetată de putere și influență ca cele de dinaintea sa. Pentru a ridicula această mișcare, li s-a dat numele de ’’quakeri’’, unele surse spunând că se datorează faptului că în timpul întrunirilor adepții tremurau, fiind parte din ritualul lor, alții spunând că se datorează unui citat de-al lui George Fox către niște magistrați, cărora le-a poruncit să se ’’cutremure’’ (quake) la vorbele Domnului.

Fiind persecutați în Regat, au pornit cu speranță în suflet spre Lumea Nouă, înființând colonii mari precum Pennsylvania, Rhode Island și West Jersey, unde dominau politic iar religia era tolerată, față de Noua Anglie unde persecutarea era chiar mai aspră decât acasă.


Importanți quakeri


Ca oricare altă religie, quakerii au avut și ei oameni importanți, care au influențat într-un fel sau altul lumea în care trăim.


James Dean- actorul care a reprezentat în anii ’50 cultura adolescenților americani, cunoscut pentru rolul său în ’’Rebel Without a Cause’’, rămâne până astăzi singurul actor care a primit nominații post mortem pentru cel mai bun actor la premiile Oscar.


Sursă: https://goo.gl/images/WYEL1i

Richard Nixon- fostul președinte american a trăit într-o familie de quakeri

conservatori, ducând o viață în care nu avea voie să danseze, să consume băuturi alcoolice sau să înjure (probabil ăsta a fost un mic preludiu pentru Watergate? Nu vom ști niciodată.


Sursă: https://goo.gl/images/PVRjNc


Sursă: https://goo.gl/images/yqP3F3

Susan B. Anthony- femeia care a militat pentru sufragiul femeilor, ea colecta petiții anti-sclavie încă de la vârsta de 17 ani, a fost arestată în 1872 pentru că a votat în orașul natal, iar anual ținea cca 100 de discursuri pentru votul femeilor și egalitatea socială; amendamentul Susan B. Anthony, prezentat în 1878, care le dădea femeilor dreptul la vot, a fost ratificat ca al 19-lea amendament în constituția SUA abia în 1920.


Firme ce au fondatori sau patroni quakeri


Barclays- fondată de John Freame și Thomas Gould, în 1690, este una dintre cele mai vechi și mai influente bănci din Regatul Unit și din lume, cu aproape 120,000 de angajați si un capital de 1.113 trilioane de lire sterline.


Cadbury’s- fondată în 1824 de John Cadbury, care vindea ceai, cafea și ciocolată pe Bull Street în Birmingham, este cunoscută pentru ciocolata sa cu lapte, lansată prima oară în 1905, când elvețienii dominau piața de ciocolată; Cadbury a acceptat provocarea și a creat o ciocolată cu mai mult lapte decât oricare alta, punând bazele modelului de ciocolată pe care îl știm și îl iubim noi astăzi.

Așadar, putem observa cu exemple concrete influența unei religii destul de mici ca răspândire asupra lumii moderne în care trăim astăzi. Ain’t it funny?


Eduard Sabbagh


Sursa pozei de cover: https://goo.gl/images/gT7qxZ1094 afișare0 comentariu